Za poduzetnike još 8 milijardi

Bez autora
May 30 2012

Hrvatska banka za obnovu i razvoj i poslovne banke za dva tjedna počinju nuditi nove poduzetničke kredite, uz do sada najpovoljnije prosječne kamate, od tri posto. Poduzetnicima je na raspolaganju osam milijardi kuna, a čak trećina novca namijenjena je za rješavanje nelikvidnosti i reprogramitranje starih dugova. Pad industrijske proizvodnje nije problem inozemnih tržišta, nego hrvatski problem bijega od industrije i okretanja uvozu, a jedni od glavnih krivaca su Ina, HEP i brodogradilišta. Rafinerije rade vrlo malo, derivati se uvoze, a to je put ka njihovom zatvaranju. HEP ne bi bio u tolikoj mjeri pogođen sušom da je ulagao u akumulacije te bi proizvodio i izvozio, a ne uvozio električnu energiju. Uz to, problem je i brodogradnja koju je važno restrukturirati, a treba se boriti i za pokretanje proizvodnje u Željezari Sisak.

Za poduzetnike još 8 milijardiHrvatska banka za obnovu i razvoj i poslovne banke za dva tjedna počinju nuditi nove poduzetničke kredite, uz do sada najpovoljnije prosječne kamate, od tri posto.

Poduzetnicima je na raspolaganju osam milijardi kuna, a čak trećina novca namijenjena je za rješavanje nelikvidnosti i reprogramitranje starih dugova.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da pad industrijske proizvodnje nije problem inozemnih tržišta, nego hrvatski problem bijega od industrije i okretanja uvozu. Pritom je kao glavne krivce pozvao Inu, HEP i brodogradilišta.

Rafinerije rade vrlo malo, derivati se uvoze, a to je put ka njihovom zatvaranju, što je nedopustivo i žalosno te nije politka Vlade, a ne bi trebala biti ni politika vlasnika Ine, rekao je Linić.

Linić dodaje i da HEP ne bi bio u tolikoj mjeri pogođen sušom da je ulagao u akumulacije te bi proizvodio i izvozio, a ne uvozio električnu energiju. Uz to, kaže Linić, problem je i brodogradnja koju je važno restrukturirati, a treba se boriti i za pokretanje proizvodnje u Željezari Sisak.

Upitan hoće li pad industrijske proizvodnje utjecati na kretanje BDP-a, odgovorio je potvrdno.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala za 9,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od studenoga 2009. godine.  Ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na pitanja kako komentira podatak o više od 80 000 radnika koji rade, a ne primaju plaću, Linić je odgovorio da su za to odgovorni poslodavci. Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće, a mogućnosti osiguranja novca za plaće ima, posebno otkad su omogućena zaduženja tvrtki uz puno labavija jamstva nego dosad, kaže Linić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik